5 februari 2015

Vänner och språkutlärning

Onsdag:

Arbetet påbörjades med att vi fick följa med olika lektioner i vår skola i Prerov. Det blev bland annat engelska. De tjeckiska eleverna har mycket frågor om Finland och vi känner oss verkligen populära här. Senare under dagen blev vi bra kompisar med ett antal tjeckiska elever som lärde oss tjeckiska och lärde dem både svenska och finska.
I skolan såg vi på en örtträdgård och arbetade kring det tema vi har, det vill säga vatten. Vi gjorde vatten analyser och utforskade vatten organismer med mikroskop. Det var även mycket media på plats. Rebecka blev intervjuad av en tjeckisk TV-kanal.
Under eftermiddagen åkte vi med värdfamilj pappan och mamman till Olomouc för att shoppa. Där åt vi även kinesisk mat och tog photo booth bilder vilket vi aldrig gjort förr! Det var magiskt att köra i mörkret då månen och stjärnorna lyste upp himlen och skogarna och då vi sjöng Abbas Dancing Queen i bilen på väg till Kromeriz. Komeriz är en stad med gotisk arkitektur- 3 kyrkor och flera gymnasier, det var otroligt vackert på kvällen.
Det roligaste är förstås att lära sig nytt, men dagens skämt var förmodligen följande:
På morgonen då vi närvarade under en engelska lektion för fjärde klassister frågade den tjeckiska engelska läraren om de lärare vi rest med från Finland. De visste att en av dem hette Anders och frågade oss vad den andre hette, så här frågade de: What was the other teacher from Finland called, the women you know his wife? De menade alltså att Johnny skulle vara kvinna och därmed Anders fru.

Här är vi verkligen som kungligheter: vi har den bästa värdfamiljen av alla, våra idéer uppskattas och vi själva uppskattas som vi är. Vi kommer verkligen att sakna Tjeckien och just nu vill vi gärna stanna här en längre tid!


Usch vilken snäll familj vi hade som tog oss för att shoppa!
Vi i en magisk hiss:)


Wait what? Ett flyg inne i ett shopping center!
Milda Matilda...


Lite inspiration av glasflaskorna i taket


Någon har vuxit upp och fått körkort :D


Om vi bara ville ha så fick vi detta :) Vår familj var helt enkelt super :)


Inga ordentliga tågstationer!?
Vi hoppade nästan ut på banan!
Lite Divergent, vet ni? :)


En Ekoskola/ekocenter
Ljuvligt eller hur? Hur mycket träd? :)


Ett skepp som passar bra till snöbollskrig --> det vet vi med erfarenhet :)


Kyrkan/katedralen i Olomouc


Vad vi är högt uppe! Nästan vid taket :)


Vad vi är lågt nere! Djupt under jorden.


Det kända klocktornet och stadshuset.

//Erika och Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar